Lou Ottens, uppfinnare av kassettbandet, har dött

Lou Ottens, som satte musikälskare runt om i världen på en väg mot spellistor och mixband genom att leda uppfinningen av det första kassettbandet, har avlidit vid 94 års ålder, enligt media rapporter i Nederländerna. Ottens var en begåvad och inflytelserik ingenjör på Philips, där han också hjälpte till att utveckla konsumentskivor.

Ottens dog förra lördagen, enligt det holländska nyhetsmediet NRC Handelsblad, som listar hans ålder som 94.

Kassettbandet var Ottens svar på de stora rulle-till-rulle-tejpen som gav högkvalitativt ljud men sågs som för klumpiga och dyra. Han tog på sig utmaningen att krympa tejpetekniken i början av 1960-talet, när han blev chef för den nya produktutvecklingen i Hasselt, Belgien, för det nederländska Philips-teknikföretaget.

“Lou ville att musiken skulle vara bärbar och tillgänglig”, säger dokumentärfilmskaparen Zack Taylor, som tillbringade dagar med Ottens för sin film Cassette: A Documentary Mixtape.

Ottens mål var att göra något enkelt och prisvärt för alla att använda. Som Taylor säger, “Han förespråkade att Philips skulle licensiera detta nya format gratis till andra tillverkare och banade väg för kassetter att bli en världsomspännande standard.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top